top of page
  • Writer's pictureGutsy Animations

Saamenkielinen Muumilaakso Mumenvággi alkaa 13.4. – ääninäyttelijöinä mm. Mikkel Gaup ja Áilu ValleMoominvalley is now also in Northern Sami. The first season of Mumenvággi starts to air on Yle's channels on April 13, 2020.


Muumilaakso nähdään 13.4. alkaen myös pohjoissaamenkielisenä. Mumenvággin ensimmäinen tuotantokausi alkaa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa maanantaina 13.4.


Mumenvággin ääninäyttelijöinä kuullaan huippunimiä Suomesta ja Norjasta. Muumipeikon saappaisiin astuu rap-artisti Áilu Valle."On tärkeä kulttuuriteko saada Muumilaakso-sarja tarjoiltua saamelaislapsille heidän omalla äidinkielellään, nyt ensiksi pohjoissaameksi ja myöhemmin muilla saamen kielillä. Hahmot ovat samaistuttavia ja rakastettavia, ja siten jaksoissa käsitellyt kaikenikäisille tärkeät aiheet tulevat katsojaa lähelle" – Áilu Valle

Muumipapalle äänensä lainaa norjalaisnäyttelijä Mikkel Gaup, joka tunnetaan mm. elokuvista Breaking the Waves ja Tiennäyttäjä. Muumimammaa näyttelee norjalaiskirjailija ja -näyttelijä Siri Broch Johansen.
"Olen hyvin iloinen, että olen saanut antaa ääneni ja elämän pohjoissaamenkieliseen Muumilaaksoon. Silloin kun tyttäreni oli pieni, meillä oli tapana katsoa NRK Saamen Muumisarjaa. Muumimammalla oli niin lempeä ääni, aina niin lämmin ja lohduttava. On todella mukavaa, että pääsen näyttelemään juuri tämän hahmon" – Siri Broch Johansen  

"Muumeja omalla äidinkielellä"


Nuuskamuikkusena kuullaan muusikko Niko Valkeapää. Toimittaja ja poromies Aslak Paltto on Nipsu. Unna Junnásta tuttu Irene Länsman antaa äänensä Pikku Myylle: 


"Niin kauan kun muistan, niin muumeja on aina ollut. Minä katsoin lapsena ruotsinkielisiä muumeja, ja lapseni katsoivat suomenkielisiä muumeja. Tulevaisuudessa lastenlapseni katsovat saamenkielisiä muumeja, mikä on aivan mahtavaa. En olisi ikinä lapsena osannut haaveillakaan, saati aikuisena, että joskus koittaa se päivä, että muumit puhuisivat saamen kieltä."


"Suositut ohjelmat omalla kielellä kannustavat lapsia puhumaan äidinkieltään. Tulee tunne, että vihdoin minut on hyväksytty tälläisenä kuin olen ja saan olla ylpeä siitä." – Irene Länsman


Niiskuneidin rooliin heittäytyy mm. Yle Saamen Sohkaršohkka-ohjelmasta tuttu toimittaja Linda Tammela."Niiskuneidin nilkkarenkaaseen hyppääminen oli ihanaa hihittelemistä ja maailman näkemistä vaaleanpunaisin lasein! Olin otettu kun minut valittiin rooliin, ja olen ylpeä, että voin olla osana edistämässä näin hienoa asiaa. Nyt esimerkiksi pieni kummityttöni saa kasvaessaan aivan pienestä pitäen kuunnella muumeja omalla äidinkielellään, ja siitä olen todella onnellinen." – Linda Tammela
Luvassa Muumilaakso myös inarin- ja koltansaameksi


Ensimmäisen tuotantokauden muissa rooleissa ovat: Annukka Hirvasvuopio-Laiti (Mymmeli), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Vilijonkka), Pentti Pieski (Piisamirotta), Tuomo Huusko (Hemuli), Anne Olli (Tuu-tikki), Suvi West (Emma Teatterirotta), Inga Ravna-Pieski (Ninni), Aslak Paltto (Miska), Inger-Mari Aikio (Poliisi, Täti-Hemuli) ja Pekka Aikio (Ti-ti-uu, Kummitus). 


Mumenvággin pohjoissaamenkielisestä käännöksestä vastasi Inger-Mari Aikio ja ohjauksesta Susa Saukko. Näyttelijöiden koulutuksessa oli mukana myös ohjaaja Pauliina Feodoroff.

Keväällä 2020 Ylen kanavilla esitetään Mumenvággin ensimmäinen tuotantokausi eli 13 jaksoa. Myös sarjan toinen tuotantokausi, jota esitetään parhaillaan suomeksi ja ruotsiksi Ylen kanavilla, dubataan saameksi. Silloin dubbauskielinä ovat inarinsaame ja koltansaame.


Mumenvággin ensimmäisellä tuotantokaudella tutustutaan Muumilaakson tuttuihin asukkaisiin ja lähimetsissä asuviin vähemmän tunnettuihin olentoihin. Tarina kuljettaa läpi vaihtuvien vuodenaikojen uuteen talveen, jolloin Muumipeikko on taas vuoden vanhempi – ja hitusen itsenäisempi, itsevarmempi ja askeleen lähempänä sitä Muumia, joksi hän haluaa kasvaa. Sarjan on tuottanut suomalainen Gutsy Animations.


Mumenvággi Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 13.4. alkaen maanantaisin klo 8.25Mumenvággin pohjoissaamenkielinen cast


Kuvakrediitit: Irene Länsman: kuvaajana Sive Kangas, Siri Broch Johansen kuvaajana Aslak Mikal Mienna, Áilu Valle: kuvaajana Vesa Toppari, Annukka Hirvasvuopio-Laiti: kuvaajana Ulla Isotalo, Linda Tammela: kuvaajana Heli Huovinen, Anne Olli: kuvaajana Essi Kuukka, Iŋgá Ravna-Pieski: kuvaajana Pekka Sammallahti
Sámegielat Mumenvággi álgá 13.4. – jietnaneavttárin ee. Mikkel Gaup, Áilu Valle ja Siri Broch Johansen


Yle stuorra buvttadeapmi Mumenvággi lea oaidninláhkai 13.4. rájes maid davvisámegillii. Mumenvákki vuosttas badji álgá Yle TV2:žis ja Yle Areenas vuossárgga 13.4.


Mumenvákki jietnaneavttárin leat dovddus namat Suomas ja Norggas. Mumenstálu rollii njuikesta ráp-artista Áilu Valle.
"Lea dehálaš kulturdahku oažžut Mumenvággi-ráiddu fállun sámemánáide sin iežaset eatnigillii, dál vuos davvisámegillii ja maŋŋelis eará sámegielaide. Juohkehaš ráhkista ja sáhttá dovdat iežas dain figuvrrain ja ná buot ahkásaččaide dehálaš fáttát šaddet lagažin.” – Áilu Valle  


Mumenáhččái jienas luoiká Norgga beale neavttár Mikkel Gaup, gii lea dovddus ee. ealligovain Breaking the Waves ja Ofelaš. Mumeneatni fas neaktá Norgga beale girječálli ja -neavttár Siri Broch Johansen.
“Lean ilus go lean ožžon addit jiena ja eallima davvisámegielat Mumenvággái. Dalle go nieidan lei uhcci, mii láviimet geahččat NRK Sámi Mumenráiddu. Mumeneatnis lei nu litna jietna, álot liekkus ja jeđđejeaddji. Lea hui somá, ahte beasan neaktit justa su.” – Siri Broch Johansen 


"Mumenat iežas eatnigillii"


Mumrihkkan gullat musihkkár Niko Valkeapää. Journalista ja badjeolmmoš Aslak Paltto lea Snuoggi. Unna Junnás oahpes neavttár Irene Länsman addá jienas Unna Miážii: "Nu guhká go muittán, de mumenat leat álot leamašan. Mun gehččen mánnán ruoŧagielat mumeniid, ja mu máná guovttos geahčaiga suomagielat mumeniid. Boahtte áiggis mu áhkkubat gehččet mumeniid sámegillii, dat lea máilmme somá. In livčče goassige mánnán, dahje ollesolmmožinge, máhttán jurddašit, ahte muhtimin šaddá dat beaivi go mumenat hállet sámegiela.” 


“Bivnnuhis prográmmat iežas gillii movttiidahttet mánáid hállat sin eatnigiela. Šaddá dovdu, ahte viimman mun dohkken dákkárin go lean ja sáhtán leat das rámis.” – Irene Länsman


Snuhrrenieidda rollas lea ee. Yle Sámi Sohkaršohkka-prográmma oahpes journalista Linda Tammela.
“Lei somá hilbošit ja čiŋadit Snuhrrenieidda juolgečikŋii ja geahččat máilmmi čuvgesrukses lásaid čađa! Ledjen nu rámis, go mu válljejedje rollii ja mus lea vejolašvuohta ovddidit ná fiinna ášši. Dál unna ristnieiddažan beassá rávásmit Mumeniiguin, geat hállet su eatnigiela ja das lean gal hui lihkolaš.” – Linda Tammela

Mumenvággi dahkkojuvvo maid anáraš- ja nuortalašgillii 


Vuosttas bajis eará rollain leat: Annukka Hirvasvuopio-Laiti (Mimmel), Anna Näkkäläjärvi-Länsman (Filijoŋká), Pentti Pieski (Bisamroahttu), Tuomo Huusko (Hemul), Anne Olli (Du-dikki), Suvi West (Emmá Teáhterroahttu), Inga Ravna-Pieski (Ninni), Aslak Paltto (Miská) ja Inger-Mari Aikio (Boles, Hemul-siessá), Pekka Aikio (Di-di-uu, Unna Gopmáš). 


Davvisámegillii Mumenvággi-ráiddu lea jorgalan Inger-Mari Aikio. Ráiddu lea bagadallan Susa Saukko. Neavttáriid skuvlemis lemaš mielde maiddái bagadalli Pauliina Feodoroff.


Giđdat 2020 Yle kanálain čájehuvvojit Mumenvákki vuosttas baji 13 oasi. Maid ráiddu nubbi badji, mii dál lea oaidninláhkai suoma- ja ruoŧagillii Yle kanálain, dubbejuvvo sámegillii. Dalle dubbengiellan leat anáraš- ja nuortalašgiella. 


Mumenvákki vuosttas bajis beassá oahpásnuvvat Mumenvákki oahpes ássiide ja lagašmeahci vehá apmasut figuvrraide. Muitalus láidesta geahčči čađa molsašuddi jagiáiggiid gitta ođđa dálvái. Dalle Mumenstállu lea fas ovtta jagi boarrásut – ja son lea veháš iehčanabbo, sihkkarabbo ja ovtta lávkki lagabus dan Mumena, manin son háliida šaddat. Ráiddu lea buvttadan suopmelaš Gutsy Animations.


Mumenvággi Yle TV2:žis ja Yle Areenas 13.4. rájes vuossárggaid diibmu 8.25. Mumenvággi


Irene Länsman (Sive Kangas), Siri Broch Johansen (Aslak Mikal Mienna), Áilu Valle (Vesa Toppari), Annukka Hirvasvuopio-Laiti (Ulla Isotalo), Linda Tammela (Heli Huovinen), Anne Olli (Essi Kuukka), Iŋgá Ravna-Pieski (Pekka Sammallahti)

Comments


bottom of page